Bu Blogda Ara

Akarsular

İlin başlıca akarsuları, doğudan batıya doğru Berdan ırmağı, Müftü deresi, Gilindire çayı, Alata çayı, Lemas deresi, Göksu ırmağı, Bozyazı çayı'dır.

Evliya Çelebi, hernekadar meşhur "Seyahatname"sinde Silifke'den Tırmıl tepesine kadar 70 civarında akarsu geçtiğini yazmakta ise de, Mersin akarsu yönünden zengin değildir. Mevcut akarsular genelde yazın susuzdurlar.

DELİÇAY:Değirmendere civarının sularını toplayarak orada Değirmendere adını alır ve Mersin'in doğusunda Deliçay ismi ile Kazanlı ve Karaduvar arasında denize dökülür. Tarihte; Serince, Selinti ve Anhiyaleos adları ile de anılmıştır.

EFRENK DERESİ:Başpınar ve Sadiye bölgesinden Efrenk adı ile doğar. Sonra Kızıldere adını alır ve sonunda Müftü deresi adı altında Mersin içerisinden denize dökülür.

TECE DERESİ:Fındıkpınarı yaylasının suyunu toplayarak Fındık deresi adı ile güneye iner. Sonradan Tece deresi olarak denize kavuşur.

GİLİNDİRE DERESİ:Tepeköy civarının sularını toplayarak güneye iner ve denize dökülür. Şahna Deresi, Dikiner, Eşek Deresi isimleri ile de anılır.

Mersin'in batısında Lamas Çayı (Lurda) ve Mezitli Çayı (Liparis) daha geniş akarsulardır. V.Laglos'nın "Kilikyada bir Gezi" adlı kitabında Liparis Çayının geniş yatağı olduğunu, kenarının defne, yabani gül, yabani asma ve Mersinlerle süslü bulunduğunu yazmaktadır.

Hiç yorum yok: