Bu Blogda Ara

Mersin Amblemi

Mersin Belediyesi'nin açtığı bir amblem yarışmasında birincilik kazanan eser, 6 Haziran 1975 yılında Mersin Amblemi olarak kabul edilmiştir.
Halen Mersin'in birçok yerinde görülen bu amblemin yaratıcısı Abdullah Taşçı, eseri şu şekilde açıklamaktadır.
"Bir sahil kenti olan Mersin'in baş harfi olan "M" harfi, deniz sembolü olan dalga motiflerinin stilize edilerek hem dalga, hem Mersin ifadesinden konuya girdim. Üst tarafta hem güneşin hem de portakalın ortak formu olan küreden faydalandım, ayrıca amblemin bütün formu da en uygun kullanılan form olan daireye dönüştürerek bir bütünlük sağlamaya çalıştım. Amblem göfre (kabartma) ve renkli olabileceği gibi, tek renkli amblemin de gücünün değişmeyeceği kanısındayım"

1 yorum:

Cacavs dedi ki...

O günlere tanıklık edenler Mersin Ambleminin seçiliş sürecini şöyle aktarıyorlar:

Devlet Planlama Teşkilatı DPT uzmanlarından Kaya Mutlu 1973 yerel yönetimler seçimini kazanarak Mersin Belediye Başkanı seçilir. Yeni başkanın hedefi, önce halkın gönlünü kazanmak, Mersin’in sahip olduğu değerleri el birliğiyle öne çıkarmak, kimlikli, kişilikli, modern bir batı şehri oluşturmaktır.

Bu hedef için Kaya Mutlu’nun iki önemli planı vardır. Mersin’in modern bir görsel kimliğe sahip olması için bir amblem yarışması açılması, diğeri ise mümkün olan en kısa sürede Çukurova’nın bütününü de kapsayacak bir festival düzenlenmesi. Amblem yarışması için İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Günümüzdeki Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) aranır ve bir şartname hazırlanır. Yarışmaya Akademi de destek verir. Kaya Mutlu başkanlığındaki seçici kurulda Akademi’den öğretim üyeleri Nâmık Bayık ve Mustafa Aslıer’le, dönemin ünlü grafik sanatçısı Mengü Ertel ve illüstratör karikatürist Nezih Danyal da yer alır. Şartnameyi Hürriyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle yerel gazetelerde yayımlanır. Yüze yakın katılım gerçekleşir. Seçici kurulda ön seçimi kazanan çalışmalar Mersin’in muhteşem parkında bir çadırda sergilenir ve halkın oy vermesi sağlanır. Sonuçta seçici kurulca da uygun bulunan, grafiker Abdullah Taşçı’ya ait çalışma birinci seçilir. Sonuç bir kokteyl ile duyurulur ve Belediye Meclisi’nin onayı ile derhal uygulamaya konur.