Bu Blogda Ara

Mersin Devlet Hastanesi

Mersin Devlet Hastahanesi'nin arsası, Yakup Ağa'nın oğlu Hacı Bey (Ömer Lütfi Kutay) tarafından 5 dönüm olarak bağışlanmıştır. Hacı Bey, Belediye Başkanlığı, Mutasarrıflık, Kaymakamlık gibi görevlerde bulunmuş, Milli Mücadelede hizmet etmiş, Müdafayı Hukuk Başkanlığı yapmış bir kişidir.

Bugünkü Devlet Hastahanesi inşaatına 1907 yılında başlanmıştır. O tarihte Belediye Başkanı olan Hamit Hayfavi'nin ve halkın yardımları ile devam eden inşaat, Hamit Hayfavi'den sonra Belediye Başkanı olan Hacı Bey'in de Belediyenin mali katkılarını sağlamasıyla 1908 yılında bina tamamlanır. Hastahane ilk açılışında 40 yataklıdır. Bu arada hastahanede tedavi gören bir Avusturyalı, memnuniyetinin ifadesi olarak 100 altın lira bağışta bulunur. Bu para ile binanın bahçe ve çevre duvarları yapılır.

1923 yılında Zührevi hastalıklar bölümü ve 1932 yılında Verem bölümü ilave edilir. 1938 yılında Kadın Hastalıkları - Doğum bölümü eklenir. Bu tarihte hastahane 50 yataklıdır ve 1 röntgen cihazına da sahiptir.

İkinci Dünya Savaşından sonra Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'na bağlanan hastahane Devlet Hastahanesi adını aldı. 1945-1955 yılları arasında inşa edilen hizmet binaları ile genişletildi. Mevcut binalarında 1983 yılına kadar tam teşekküllü bir hastane olarak hizmet veren bina, bugünkü durumu ile modern bir hale gelmiş bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için Mersin Devlet Hastanesi web sitesini ziyaret ediniz.

Hiç yorum yok: