1855 yılında imza edilen bir fermanla, Mersin Kasabası tümü ile Valide Sultan Vakfı olmuştur. 1864 yılında Tarsus'tan ayrılarak kaza olmuştur. Mersin'in bu tarihte 3 bucağı ile 79 köyü bulunmaktaydı.
Bucaklar, Göğceli, Elvanlı ve Kalınlı'dır. Elvanlı yine bugünkü yerindedir. Kalınlı, Çiftlik Köyü'nün 1 km. batısında, Tavşan Öreni denilen mevkide bir yerleşim yeridir. Bugünkü Kuzucabelen'in yerinde bulunmaktaydı.
Mersin Belediyesi, 1 başkan, 3 üye ve 1 katip ile yönetiliyordu. Menafi Sandık Komisyonu adı ile bir teşkilat vardı ve bugün Ziraat Bankası'nın görevini yapıyordu. Gümrük Teşkilatı 1 müdür ve 4 memur ile yönetiliyordu. Mersin'de dış ticaretin gelişmesine paralel olarak personel sayısı 1900'lere doğru 29 kişiye çıkarılmıştır.
1924 yılında Cumhuriyetle birlikte Mersin Vilayet Merkezi ve Vilayetin ismi Mersin Vilayeti oldu. 1933 yılında 2197 sayılı Kanunla Silifke(İçel) ve Mersin Vilayetleri birleştirilerek İçel İli oluşmuştur. 20 Haziran 2002 tarihinde ise TBMM Genel Kurulu'nda İçel'in adının 'Mersin' olarak değiştirilmesini öngören yasa teklifi, kabul edildi. İçel Milletvekilleri'nin imzasını taşıyan yasa teklifi, oybirliği ile yasalaştı ve sıkıntılara neden olan önemli bir ikilem ortadan kalktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder