Bu Blogda Ara

Yaylalar

Akdeniz ikliminin hakim olduğu Mersin'de yazlar çok sıcak geçer.

Yaz aylarında 39 dereceyi aşan sıcaklar görülür. %90'na varan nem oranı ile birlikte düşünüldüğünde burada yaşamın güçlüğü anlaşılır. Bu durum daha ziyade çocukları ve yaşlıları etkiler.

Bu sebeblerden dolayı, maddi imkanlarına göre halk yaylalara taşınır. Bu yayla mevsimi genellikle Haziranda başlar ve Ekimde biter. Yaşamın daha ucuz olduğu eski yıllarda pek az aile yaz aylarında Mersin'de kalırdı. Ancak son yıllarda gerek vasıtaların ve gerekse yaylalardaki kiraların yükselmesi, pek çok ailenin yaz aylarında Mersin'de kalmasına yol açmıştır.

Bugün Mersin yaylaları muntazam yollara şehre bağlanmış durumdadır. Mesafeler günübirlik gidip gelmeye müsait hale gelmiştir. Birçok kişi sabahleyin işine gidip, akşam tekrar yaylaya dönmektedir.

Mersin yaylalarının en önemlileri; Gözne, Fındıkpınarı, Soğucak, Ayva gediği, Mihrican ve Kızılbağ'dır. Bu yaylalara yalnız Mersin'den değil, Tarsus ve Adana'dan da aileler gelmektedir. Bir zamanlar ilçe merkezi dahi olan Gözne, bu yaylalar arasında en önemlilerindendir.

Gözne:
Bolkar Dağlarının Akdeniz'e bakan yüzlerinde vadilerle parçalanmış plato düzlükleri üzerimde bulunan Gözne, 26 km.lik bit asfalt yol ile Mersin'e bağlıdır. En yüksek yeri, Kalesinin bulunduğu yer olup 1090 metredir. En düşük yeri ise 915 metre civarındadır. Çok eski bir geçmişe sahip olan Gözne'de, eski yıllarda Grek'lerin ve Arami'lerin yaşadığı sanılmaktadır. Halen, Şıh Bağı'nın Korum Yolu üzerinde tarla içerisinde kopuk bir kaya parçası bulunmaktadır. Bunu üzerinde 5 satır ve 54 harfli bir kitabe mevcuttur. Yazı zamanla okunamayacak duruma gelmiştir. Bir Arami yazısı olduğu sanılan bu kitabelerin benzerlerine yörenin başka yerlerinde de rastlanmaktadır.

Mersin'lilerin Gözne'yi yayla edinmeleri çok yeni sayılmaz. Daha önceler bilhassa Korumlular Gözne'yi yayla olarak kullanırlardı. Bugün, birçoğu yıkılmış olmakla beraber, Rumlardan kalmış evler de mevcuttur. Gözne'de sonradan el değiştirmiş bulunan geniş bir Amerikan arazisi de mevcuttu. Ayrıca, gerek Aşağı Gözne'de ve gerekse Yukarı Gözne'de Amerikan Koleji mensupları ve din adamlarına ait gayrimenkuller bulunmaktadır.

Buluklu:
Kuzeye doğru 10 km. mesafede, Toros'ların ilk tepecikleri üzerine kurulmuş bir köydür. Mersin'in varlıklı insanlarının çok sıcak mevsimlerde gittkleri bir sayfiye yeridir.
Bugün Mersin'in bir mahallesi olma yolunda olan kasaba,yayla olarak değil, sadece kalabalıklaşan şehirden kaçmak isteyen ve bahçeli evlerde yaşamak isteyen Mersin'liler için cazip duruma gelmiştir.

Fındıkpınarı:
Gözne yaylasından sonra Mersinlilerin en çok rağbet ettikleri yerdir. Rakımı 1050 metredir. Fındıkpınarı'nın yalnız kendine ait köy nüfusu 1003'tür. Yaz aylarında, yaylaya çıkmak isteyen civar köylerin de gelmesiyle bu nüfus iyice artar. Su yönünden Mersin yaylalarının en talihlisindendir. Eski Mersin Valisi Tevfik Sırrı Gür zamanında, su gücünden yararlanmak suretiyle elektrik üretilerek köy aydınlatılmıştır.

Diğer Yaylalar:
Soğucak, Ayvagediği, Kızılbağ 800-1100 metreler arasında rakımları bulunan ve Mersinliler tarafından tercih edilen diğer yaylalardır. Tümünde de elektrik ve su mevcuttur. Buralardaki köylerin nüfusları yaz aylarında en az 10 kat artar.

4 yorum:

Cacavs dedi ki...

Çamlıyayla (Namrun)

Ulaşım: İçel'den 90 km. asfalt yolla günün belirli saatlerinde minibüslerle ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Külpet dağının eteğinde 1. 430 m. rakımdaki Çamlıyayla, Namrun Kalesi çevresinde tarihi ve doğal güzelliklerle iç içe, oldukça geniş bir alana yayılmış durumdadır. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada ikinci konut olarak yapılan yazlık evler de bulunmaktadır. Yaban hayatı yönünden zengin olan bu yörede, Cehennemderesi ve çevresi, yaban keçisi (Capra aegagrus) koruma - üretme bölgesi ve avlak olarak değerlendirilmektedir. 4 km. yakınında bulunan Sebil beldesi-Cehennemderesi kanyonu, yaya yürüyüşü (trekking) için ideal rotalardan biridir. Cehennemderesi'nde sportif olta balıkçılığı yapılabilir, Namrun kalesi ile Papazın bahçesi gezilebilir.

Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Gözne (Yaylası)

Ulaşım: 27 kilometrelik asfalt yolla günün belirli saatlerinde İçel'den minibüslerle ulaşılabilir.

Özellikleri: İçel ilinin kuzeyinde Toros dağlarının 1. 200 m. yükseltisinde bulunan yayla, çam, ardıç, meşe gibi maki türü bitki toplulukları ve elma, kiraz, vişne, ayva gibi meyve ağaçları ile kaplıdır. Alta yapısı tamamlanmış olan yaylada, PTT, jandarma, sağlık ocağı hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Gözne kalesi ve çevresi kamp yapmak için uygundur. Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Soğucak (Bekiralanı) Yaylası

Ulaşım: İçel'in 24 km. kuzeyinde bulunan yaylaya, Gözne beldesi (yaylası) yolunun 23. kilometresinden sola dönülerek 1 km. sonra ulaşılır. Günün belirli saatlerinde İçel'den minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Yayla köyü olan Soğucak'da İçel halkının yazlık evleri de bulunmaktadır. Alt yapısı tamamlanmış olup, yaylada PTT, Sağlık Ocağı hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada kır kahveleri, bakkal ve lokanta bulunmaktadır.

Aslanköy (Yaylası)

Ulaşım: İçel'den 52 kilometrelik manzaralı asfalt yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Toros dağlarının ortasında kurulmuş olan Aslanköy Beldesi meyve ve sebze bahçeleri ile iç içedir. Altyapısı tamamlanmış durumdadır. Beldenin 500 m. kuzeyinde, Şekersu Kayası yakınında, bir yeraltı mağarası bulunmaktadır. Aslanköy ile Gözne beldesi arasındaki orman içinden geçen toprak yol yakınına veya orman kenarına kamp kurularak, çevre gezileri ve ornikolojik (kuş gözetleme) inceleme yapılabilir.

Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Cacavs dedi ki...

Fındıkpınarı Beldesi (Yaylası)

Ulaşım: İçel-Antalya karayolunun 12. kilometresinde bulunan Mezitli Beldesinden kuzeye dönülerek Toros dağları içlerine doğru 32 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. İçel ve Mezitli beldesinden günün belirli saatlerinde minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Bakir doğası, bol oksijenli havası olan bu güzel yayla beldesinin çevresi, çok yüksek olmayan tepelerle çevrilidir. Çevre tepeler, çam, ardıç ve maki türü bitkiler ile, yaylanın iç kesimleri ise tamamen meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır. Alt yapısı tamamlanan sağlık ocağı ve jandarma hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada bakkal, fırın, lokanta ve kır kahveleri bulunmaktadır.

Erdemli - Sorgun Köyü (Yaylası)

Ulaşım: Toros Dağlarının ortalarında bulunan yayla köyüne Erdemli ilçesinden 41 km. asfalt, 4 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Tepeler arasında küçük bir vadide kurulmuş olan köy, tamamen elma bahçeleri içerisindedir. Erdemli, Tömük ve civar köyleri halkının yoğun ilgi gösterdiği yaylada tipik yayla evleri bulunmaktadır. Güney yönünde, yola 1.5 km. uzaklıkta bulunan tarihi gözetleme kulesi gezilebilecek yerler arasındadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Kamp yapmanın dışında yayla evleri kiralanabilir.

Erdemli Küçük Sorgun Yaylası

Ulaşım: Erdemli ilçesinin 49 km. kuzeyinde bulunan Sorgun köyü yolunun 41. km. sinden sola (kuzey batıya) dönülerek 8 km. stabilize yolla ulaşılır. Yaz aylarında günün belirli saatlerinde Erdemli ilçesinden minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Alt yapısı tamamlanmış bulunan yaylada yörenin yayla mimarisine uygun evleri meyve ve sebze bahçeleri ile çevrilidir. Yaylada kır kahvesi, et yemekleri sunan lokantalar, bakkallar bulunmaktadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Yaylanın 2 km. doğusunda bulunan ve yerden kaynayan birçok su kaynağının bulunduğu mevkide kamp yapılabilir.

Silifke - Balandız (Gümüşlü) Köyü (Yaylası)

Ulaşım: Silifke karayolunun 21. kilometresindedir.

Özellikleri: Çevresi çam, maki, Antepfıstığı, meyve, sebze bahçeleri, ceviz ağaçları ile kaplı olan şirin yaylada tipik köy yaşamı süregelmektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Kamp için çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Gökbelen Köyü (Yaylası)

Ulaşım: Silifke karayolunun 30. kilometresindedir.

Özellikleri: Mersin ve Silifke halkının yaz aylarında yoğun olarak kullandığı yayla çam ve maki türü bitkiler ile çevrilidir. Yayla evleri, sebze ve meyve bahçeleri ile bütünleşmiş gibidir.

Konaklama-Yeme-İçme: Köy civarında bulunan orman kıyısında çadırlı kamp kurulabilir. Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Silifke - Uzuncaburç Beldesi (Yaylası)

Ulaşım: Silifke ilçesinin 27. km. kuzey yönünde bulunan beldeye asfalt yolla ulaşılmaktadır. Silifke'den minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Antik Olba Di-okayzerim kenti üzerinde kurulmuş olan belde, tarih ile içice yaşamaktadır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, Sağlık Ocağı, Jandarma hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Silifke - Kırobası (Mara) Köyü (Yaylası)

Ulaşım: Silifke ilçesinin kuzeyinde, Toros Dağlarının ortasında konumlanmış yayla köyüne, 46 kilometrelik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Günün belirli saatlerinde Silifke'den minibüs bulunabilir.

Özellikleri: Silifke yöresinin en eski yaylalarından olan Kırobası, Roma ve Bizans dönemlerinde de yayla olarak kullanılmıştır. Antik çağlardan günümüze kadar gelen ve halen kullanılan su kanalları, o dönemlerin kanıtıdır. Kır kahveleri, kır lokantaları, bakkallar, PTT, sağlık ocağı, jandarmanın hizmet verdiği köy ve çevresi, bu yöreye özgü Karamuk çalıları ve ardıç ağaçları ile kaplıdır.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları beldeden sağlamak mümkündür.

Cacavs dedi ki...

Mut - Kozlar Yaylası

Ulaşım: Mut ilçesinin 19 km. kuzeyindedir.

Özellikleri: İkisi kısa birisi uzun kanyonların yanı başında, çok zengin deniz fosil yataklarının bulunduğu dağ yamacına kurulmuş tarih ve doğa ile içice şirin bir köydür. Su başlarında kamp yapmanın yanı sıra kanyon yürüyüşleri yapılabilir. Çevrede bulunan milyonlarca yıllık deniz fosil yatakları, kanyon yamaçlarına oyulmuş antik mezarlar, gözetleme kuleleri yaylanın diğer görülebilecek yerleridir.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Dağpazarı Köyü (Yaylası)

Ulaşım: Mut ilçesinin 36 km. kuzeyinde bulunan yayla köyüne 15 km. asfalt, 21 km. stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri: Antik bir şehir kalıntısı üzerine kurulmuş olan yayla köyünde, bakkallar, kır kahveleri, sağlık ocağı, jandarma hizmet vermektedir. Köy ortasında bulunan kilise kalıntısı ve bir evin bahçesinde bulunan mozaikler görülmeye değer tarihi kalıntılardır. Çevresi ardıç ve maki türü bitkilerle çevrili olan köyün, iç kısmı ise meyve ve sebze bahçeleri ile kaplıdır.

Konaklama-Yeme-İçme: Çadır ve temel ihtiyaç malzemeleri getirilmelidir.

Mut - Sartavul Yaylası

Ulaşım: Mut - Karaman - Konya karayolunun 36. kilometresinde yer alan yayla, Akdeniz'i İç Anadolu' ya bağlayan Sartavul geçidinde kurulmuştur.

Özellikleri: Çam ve ardıç ağaçlarının çevrelediği yaylanın iç kısımları meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplıdır. Mut, Silifke, Karaman halkının rağbet ettiği yörede, Yörükler de çadır kurarak hayvanlarını otlatmaktadır. Mut - Sartavul yolunun 21. kilometresinden sağa dönülerek 1.5 km. stabilize yolla ulaşılan Atahan manastırı görülebilecek yerlerdendir. Yayla yakınında bulunan Kestel dağında Yaban Keçisi Koruma Alanı ve Avlağı'nda bulunan hayvanlar gözlemlenebilir. Yayla yakınında bulunan Kestel (Kapuzu) Kanyonu, doğa yürüyüşü için çok ilginç rotalardandır. Alt yapısı tamamlanmış olan yaylada PTT, jandarma, petrol istasyonu, bakkallar, alabalık ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Cacavs dedi ki...

Anamur - Kaş Yaylası

Ulaşım: Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 40. kilometresindedir.

Özellikleri: İki tepe arasında kurulmuş olan yayla ardıç, çam ve köknar ağaçları ile çevrilidir. Anamur halkının kullandığı yaylada, yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.

Anamur - Abanoz Yaylası

Ulaşım: Anamur - Ermenek - Karaman karayolunun 50. kilometresindedir. Anamur'dan minibüs bulunabilir.

Özellikleri: İki tepe yamacında ve dere yatağında kurulan yaylada, ahşap ve taş yayla evlerinin yanında, yazlık evler de bulunmaktadır. Anamur halkının yoğun olarak kullandığı yaylada yaz aylarında bakkallar, kır kahveleri ve et yemekleri sunan kır lokantaları hizmet vermektedir. Asırlık köknar ve ardıç ağaçları ile kaplı olan yaylada, Bicikli mağara diye anılan yeraltı mağarası ile Kaletepe'de bulunan kale kalıntısı gezilecek yerler arasındadır.

Konaklama-Yeme-İçme: Temel ihtiyaçları yayladan sağlamak mümkündür.